05-04-2024

Nijmeegse bedrijven zetten in op lokaal energiesysteem

Nijmeegse bedrijven van het bedrijventerrein TPN-West zetten samen in op een eigen lokaal energiesysteem (Smart Energy Hub). Donderdag 4 april vond hiervoor een kick-off plaats. ENGIE, met Industriepark Waal Energie gevestigd op bedrijventerrein TPN West, is medeondertekenaar van het initiatief.

Problemen rond beschikbare elektriciteit
Nijmeegse bedrijven op bedrijventerrein TPN-West zitten te springen om meer stroomcapaciteit. Het niet kunnen verkrijgen van een energieaansluiting, het niet kunnen elektrificeren van het wagenpark van een logistiek bedrijf, een bedrijfsdak vol zonnepanelen die maar deels ‘aan’ kunnen…. Het zijn voorbeelden van problemen rond de beschikbare elektriciteit waar kleine en grote bedrijven last van hebben.

Lokaal energie systeem – Smart Energy Hub
Een eigen lokaal energiesysteem (Smart Energy Hub) zou uitkomst moeten bieden. Er zijn veel partijen die meedoen: gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, Hogeschool Arnhem Nijmegen en netbeheerders Liander en TenneT. Ook andere grote bedrijven als EKI, Hyster Yale, Dar en ARN doen mee. Wethouder Tobias van Elferen van Nijmegen en gedeputeerde Dirk Vreugdenhil van provincie Gelderland waren aanwezig bij de kick-off en benadrukten het belang van deze ontwikkeling. De verwachting is dat de SEH TPN-West volgend jaar ook wordt erkend als provinciaal pilot project.

Rol Industriepark Waal Energie
Er wordt sterk naar ENGIE gekeken om actief bij te dragen met de initiatieven van Industriepark Waal Energie, dat deel uitmaakt van TPN-West. Locatiemanager Kees Baijens: “Voor ENGIE liggen er unieke kansen om zaken te doen op het vlak van (mobiele) flexibiliteitsoplossingen voor bedrijven. Met onze deelname kunnen we leren van een SEH-pilotproject.”